Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τώρα είναι η ώρα του ΛΑΟΥ να πάρει την υπόθεση στα χέρια του

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ

*

«Δεν είναι όλα μαύρα, δεν είναι όλα αμετάτρεπτα και ακίνητα. Υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αποκαλυφθούν, ανεκμετάλλευτες εφεδρείες. Τώρα έχει συσσωρευθεί πείρα, τώρα οι μύθοι αποκαλύφτηκαν. Τώρα είναι η ώρα του ΛΑΟΥ να πάρει την υπόθεση στα χέρια του».

Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή της ομιλία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Πεδίον του Αρεως. Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Εργαζόμενοι και εργαζόμενες, συνταξιούχοι, άνεργοι, περιστασιακά απασχολούμενοι, νέοι και νέες,

Ο μεγάλος απών στις ευρωεκλογές είναι ο ανύπαρκτος απολογισμός δράσης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την πορεία της ΕΕ και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Καμιά ενημέρωση για την τελευταία σύνοδο της ΕΕ, την εαρινή, που έγινε στην Πράγα, η οποία αποφάσισε από τις 8 Ιούνη και μετά να γίνει νέα καταιγιστική επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Πρόνοιας. Υποδεικνύει να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο στα 15 χρόνια, ενώ πρέπει να επεκταθεί το δουλεμπόριο της προσωρινής και ελαστικής απασχόλησης. Καμιά συζήτηση για το εμπόριο ρύπων και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα. Για το εξασθενές χρώμιο των Οινοφύτων που ευλογεί η ΕΕ.

Πόσοι και πόσες γνωρίζουν σε ποιες αντιλαϊκές αποφάσεις έβαλαν μαζί την ίδια υπογραφή η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο; Πόσοι και πόσες γνωρίζουν ότι σε μεγάλο μέρος τέτοιων αποφάσεων συνυπέγραψε και ο φιλάνθρωπος και ελεήμων ΛΑ.Ο.Σ.;


*

Πόσοι γνωρίζουν σε ποιες αποφάσεις ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ άλλα ψήφιζε στο Ευρωκοινοβούλιο και άλλα έλεγε στο εθνικό Κοινοβούλιο;

Δε φταίνε τα σκάνδαλα, που σκανδαλίζουν δικαιολογημένα. Σκάνδαλα υπήρχαν και θα υπάρχουν και στο μέλλον, μίζες και ρεμούλες επίσης, δίκτυο προστασίας για κατηγορούμενους ή ύποπτους υπήρξε και θα υπάρξει και στο άμεσο μέλλον.

Ευρωεκλογές, όμως, έχουμε κάθε 5 χρόνια. Η ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τεράστια για το πέπλο σιωπής.

Δεν τους ξέφυγε ο έλεγχος, απλά θέλουν να κρατούν στο σκοτάδι τους εργαζόμενους.

Είμαστε ασυμφιλίωτοι αντίπαλοι του αστικού πολιτικού συστήματος

Εχει δίκιο η νεολαία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται στην πιο δύσκολη φάση της ζωής τους, φορτωμένοι με οικογενειακά βάρη και κυρίως τη φροντίδα των παιδιών τους, να αισθάνονται απέχθεια για το πολιτικό σύστημα.

Εχουν δίκιο όλοι εκείνοι που αηδιάζουν όταν συνειδητοποιούν ότι βλέπει ο ένας την καμπούρα μόνο του άλλου. Δεν αλλάζουν, χειρότεροι θα γίνονται από εδώ και εμπρός.

Εμείς είμαστε ασυμφιλίωτοι αντίπαλοι του αστικού πολιτικού συστήματος, που είναι σάπιο όχι μόνο εξαιτίας των σκανδάλων αλλά πριν απ' όλα γιατί αυτό το σύστημα οργανώνει τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, ισχυροποιεί τα μονοπώλια παντού. Νομιμοποιεί αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, που οδηγούν στη συνεχή επιδείνωση της καθημερινής μας ζωής. Είμαστε πολέμιοι αυτού του πολιτικού συστήματος, που βασικούς μετόχους έχει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να ποιοι είναι οι κοινοί σκοποί τους:

Πρώτο, οι αθρόες, απρόσκοπτες εισαγωγές και εξαγωγές κεφαλαίων, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων ακόμα και σε είδη και προϊόντα που η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει πλουσιοπάροχα. Μόνο κροκοδείλια δάκρυα για το λαό.

Δεύτερο, η συμμετοχή στον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, στον Ευρωστρατό, που ζητά να αναλαμβάνει αυτοτελώς όλο και περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις και εκτός Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ, που αναγνωρίζει τις λεγόμενες γκρίζες ζώνες της Τουρκίας και δε δέχεται εθνικά σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Τρίτο, η συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Πώς να ασχοληθούν με το περιεχόμενο των ευρωεκλογών όταν πρέπει να δώσουν λογαριασμό τι απέγιναν οι μύθοι που καλλιέργησαν ότι ο ελληνικός λαός θα τρώει με χρυσά κουτάλια; Πώς να εξηγήσουν την ανεργία και την ακρίβεια, την υπερχρέωση των νοικοκυριών που έγινε ακόμα πιο δυσβάσταχτη μετά την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και την καθιέρωση του ευρώ;

Τι εξηγήσεις να δώσουν για τα παχιά λόγια που είπαν, ότι θα συγκλίνουν οι μισθοί και το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού με εκείνο των άλλων χωρών;

Τι εξήγηση να δώσει η ΝΔ που τόσα χρόνια κορόιδευε τον ελληνικό λαό για το "ιρλανδικό" θαύμα, τώρα που η Ιρλανδία είναι από τις πρώτες χώρες που χτυπήθηκε από την κρίση;

Τι να πει το ΠΑΣΟΚ για τον αδελφό σοσιαλιστή Θαπατέρο της Ισπανίας που ανέβασε την ανεργία στη χώρα του κοντά στο 20%;

Η άνοδος και η πτώση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τρομάζουν ΕΕ και πλουτοκρατία

Απευθυνόμαστε, από καρδιάς, στους ανθρώπους του μόχθου που πάλεψαν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ και μια και δύο και τρεις φορές στην κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι θα βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τη ΝΔ. Ας σκεφθούν πόσες φορές το ΠΑΣΟΚ τους έφερε σε δύσκολη θέση, να μην μπορούν να εξηγήσουν για ποιο λόγο έκανε επιλογές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, για ποιο λόγο πέταξε στο καλάθι των αχρήστων συνθήματα που κάποτε τα φωνάζαμε όλοι μαζί.

Ας σκεφθούν ότι η άνοδος ή η πτώση του ΠΑΣΟΚ, ή άνοδος ή η πτώση της ΝΔ, δεν τρομάζει ούτε την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε την πλουτοκρατία. Είναι μια ευχάριστη και ανώδυνη, γι' αυτούς, εναλλαγή. Ας κάνουν μια σύγκριση με την αντίδραση που συνάντησε το ΠΑΣΟΚ από την ολιγαρχία του πλούτου και τις ΗΠΑ στη 10ετία του '70 και πώς άλλαξαν τα πράγματα αργότερα.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, για να μας πείσει ότι δεν είναι τόσο κακή η ΕΕ, τα φορτώνει όλα στην εκάστοτε κυβερνητική διαχείριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει μετατρέψει σε εκλογικό χαρτί την ενότητα της αριστεράς, ενώ αλλού έχει το νου του.

Ο δε ΛΑ.Ο.Σ. αποκαλύφθηκε, αναγορεύοντας τον εαυτό του ως εθνικό ευεργέτη υπέρ της φτώχειας. Αντί να διαθέσει ένα εκατομμύριο ακόμα για τη διαφήμισή του, τα έδωσε σε μια άλλη μορφή διαφήμισης, ως ελεημοσύνη για τους φτωχούς, στο κοινωνικό ταμείο φτώχειας. Δε σταμάτησε εδώ. Αναδείχθηκε σε εκτελεστή συμβολαίου συκοφάντησης του ΚΚΕ, με το αζημίωτο, όπως φαίνεται. Ενα πράγμα είναι, ο αντιπρόσωπος του εθνικιστικού και ρατσιστικού τόξου, που δηλητηριάζει, αποδιοργανώνει, διαλύει.

Οι Οικολόγοι - Πράσινοι, απόντες έως και αδιάφοροι για όσα έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός από την ΕΕ, προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τη στήριξη του συστήματος και τη δικαίως ανερχόμενη περιβαλλοντική ευαισθησία. Κρατήστε ένα στοιχείο για τους Πράσινους υπουργούς που συμμετέχουν στις δήθεν οικολογικές κυβερνήσεις της ΕΕ, και σε σοσιαλδημοκρατικές και σε συντηρητικές: Στην Τσεχία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, στη Λετονία, ενώ ανεπανάληπτο είναι το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι Πράσινοι διέθεταν υπουργό Εξωτερικών, τον γνωστό Γιόσκα Φίσερ, που θα περάσει στην ιστορία για το βρώμικο ρόλο του στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην εισβολή στο Αφγανιστάν.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Αποδείξαμε ότι όλα τα άλλα κόμματα ξεγελούν το λαό υποστηρίζοντας ότι χωρίς την ΕΕ θα είμαστε περίπου χαμένοι. Εκρυψαν ότι το 80% των κοινοτικών κονδυλίων πάνε στους μεγάλους επιχειρηματίες και μόνο για έργα που τους ωφελούν.

Συγκρίνετε αυτά που εμείς λέμε χρόνια τώρα με τη δική σας εμπειρία.

Μετά το 1992 τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ όλοι οι λαοί έχασαν κατακτήσεις που τις είχαν αποσπάσει με αγώνες και θυσίες μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις έχασαν σε περίοδο που η ΕΕ δεν περνούσε την οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Τώρα που η κερδοφορία του κεφαλαίου δε διασφαλίζει συνεχή αύξηση των υπερκερδών, τώρα πάλι μας ζητούν θυσίες.

Η κρίση είναι σύμφυτη με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Σκεφτείτε ότι ο κύκλος της κρίσης μπορεί στην Ελλάδα να κρατήσει περισσότερο, να είναι οξύτερος.

Πάρτε πολύ σοβαρά υπόψη ότι όταν βγούμε από την κρίση μόνο μια ανάκαμψη θα συμβεί, των κερδών. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και οι αυριανοί εταίροι τους της κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς θα σας επιστρέψουν τίποτε ως αποζημίωση. Ο,τι έχετε χάσει 20 χρόνια τώρα, ό,τι χάνετε εξαιτίας της κρίσης, θα παραμείνει.

Οχι, δεν είναι όλα μαύρα, δεν είναι όλα αμετάτρεπτα και ακίνητα.

Υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αποκαλυφθούν, ανεκμετάλλευτες εφεδρείες.

Τώρα έχει συσσωρευθεί πείρα, τώρα οι μύθοι αποκαλύφτηκαν. Τώρα είναι η ώρα του ΛΑΟΥ να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στην κάλπη. Μας ξέρετε καλά, μέσα και έξω από τα εργοστάσια, στους δρόμους του αγώνα, στα εμπορικά κέντρα και στους δρόμους με τα μικρομάγαζα, στα χωριά και στα χωράφια. Στους χώρους που τα παιδιά μορφώνονται, στους μαθητικούς, φοιτητικούς και σπουδαστικούς αγώνες.

Ζητάμε δύναμη και στήριξη, λέμε καθαρά, χωρίς μισόλογα, για ποιο σκοπό και πώς θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη και την ψήφο σας. Οχι για να σας υποκαταστήσουμε, αλλά για να πολλαπλασιάσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τις δυνάμεις μας, να διαμορφωθεί ένας ισχυρός ριζοσπαστικός πόλος, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην κυρίαρχη πολιτική, στα μονοπώλια, σε συνεργασία με κάθε ριζοσπαστικό κίνημα στις ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερα.

Δεν κρύβουμε τον προγραμματικό σκοπό μας. Από τότε που ιδρύθηκε το ΚΚΕ διακήρυξε την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, της πάλης για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης, την κοινωνικοποίηση, τον εργατικό, κοινωνικό έλεγχο.

Αυτόν το σκοπό δεν τον εγκαταλείψαμε όταν, ξαφνικά και χωρίς να έχουμε και εμείς προετοιμασθεί, είδαμε να ανατρέπεται το σοσιαλιστικό σύστημα και να επιστρέφει ο καπιταλισμός πιο βάρβαρος και βίαιος από ποτέ.

Η προσωρινή ήττα του σοσιαλισμού αποτέλεσε για μας ένα μεγάλο σχολείο, διδαχθήκαμε, βγάλαμε συμπεράσματα. Οι λαοί θα ξαναπαλέψουν για το σοσιαλισμό, αυτός ο σοσιαλισμός που θα γνωρίσουμε στην Ελλάδα και αλλού θα είναι καλύτερος, απαλλαγμένος από την απειρία και τα λάθη που έγιναν.

Δεν κρύψαμε από το λαό ότι είναι αδιανόητο να οραματιζόμαστε την Ελλάδα της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας με το λαό αφεντικό στον τόπο του, δίχως στρατιωτικές αμερικανικές, ΝΑΤΟικές βάσεις, δίχως καταστολή και τρομονόμους, αν δε γίνει ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ. Δεν είναι ελληνικό ζήτημα, αφορά όλους τους λαούς, ολόκληρη την Ευρώπη.

Ομως, στην κάλπη της 7ης Ιούνη δεν κρίνεται ούτε ο σοσιαλισμός ούτε η αποδέσμευση.

Κρίνεται αν οι λαοί της Ευρώπης θα έχουν πλήρη ετοιμότητα να αντιδράσουν εύστοχα και αποτελεσματικά, για να μην τα χάσουν όλα, για να δουν καλύτερες μέρες. Γι' αυτό αξίζει η ψήφος στο ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ δεν αναγορεύει σε αυτοσκοπό την εκλογική του δύναμη.

Θέλουμε να γίνουμε πιο δυνατοί, ώστε να συμβάλουμε στη λαϊκή συσπείρωση, στην αναγέννηση της ελπίδας, στην υπερνίκηση της μοιρολατρίας. Να σηκώσει ανάστημα το εργατικό κίνημα, να συναντηθεί σε ενιαίο μέτωπο πάλης με το κίνημα της αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών, ιδιαίτερα των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας.

Να πιστέψει ο εργαζόμενος λαός ότι είναι δίκαιο αλλά και ρεαλιστικό να βάλει πλώρη και να διεκδικήσει σταθερή δουλειά για όλους και όλες, αυξήσεις μισθών και μεροκάματων, συντάξεις ανθρώπινες, υπολογισμένα με βάση τα 1.400 ευρώ κατώτατο μεικτό μισθό. Δωρεάν δημόσια Παιδεία και Υγεία. Τριάντα πέντε ώρες δουλειάς 5 μέρες τη βδομάδα. Απόσυρση των ελληνικών στρατευμάτων που έχουν στρατοπεδεύσει έξω από τα σύνορα. Μεγάλα και τοπικά έργα που διασφαλίζουν σύγχρονη υποδομή για ανθρώπινες πόλεις, αντιπλημμυρικά και αντισεισμική θωράκιση, ανάπτυξη και προστασία των μικροπαραγωγών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Ανάπτυξη που συνεπάγεται σχεδιασμένη αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, που το ληστεύουν και το καταστρέφουν τα αδηφάγα μονοπώλια.

Φοβούνται το λαϊκό ξέσπασμα

Σκεφτείτε πάνω σε ένα ακόμα ζήτημα: Στην προεκλογική περίοδο του 2007 η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους εξαπολύσανε λάσπη ψέματος και συκοφαντίας για τα οικονομικά του ΚΚΕ. Μετά το ξέχασαν, τώρα πάλι προεκλογικά έκαναν το ίδιο πράγμα, αναμασώντας τα ίδια και τα ίδια.

Εφθασαν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι στα όρια της νομιμότητας. Τα έχουμε ξαναζήσει αυτά. Κάποτε μας έλεγαν πράκτορες της ΕΣΣΔ, ότι διαθέτουμε κότερα και βίλες, μέχρι και κοινούς εγκληματίες μας είπαν στις αρχές της 10ετίας του '90.

Τώρα άλλαξαν μοτίβο, πάντα όμως οι ίδιοι μένουν, δεν αλλάζουν.

Δεν είναι τυχαία μια τέτοια στάση. Αποφεύγουν να μας αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο με τις θέσεις τους και τις θέσεις μας. Θέλουν να ανακόψουν τη δυναμική του ΚΚΕ, και πάνω απ' όλα να κρατήσουν εγκλωβισμένο το λαό στα δικά τους ψέματα και κυρίως στο κλουβί της μοιρολατρίας.

Φοβούνται κυρίως το λαϊκό ξέσπασμα, παίρνουν τα μέτρα τους.

Προτιμούν, αν δε γίνεται αλλιώς, να χάσουν ψήφους σε κόμματα με ανώδυνη πολιτική που μπορούν στην πορεία να τα βάλουν στο χέρι.

Με εμάς έχουν πεισμώσει για τα καλά. Δεν πρόκειται να μας βάλουν στο χέρι, ούτε με το μαστίγιο ούτε με το καρότο.

Από τις 8 Ιούνη πάμε για νέους, πιο αποτελεσματικούς αγώνες

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Ξέρουμε καλά ότι για αρκετούς από εσάς είναι δύσκολο να περάσετε το χαντάκι και να εγκαταλείψετε κόμματα που χρόνια ψηφίζατε, ρίχνοντας στην κάλπη το δικό μας ψηφοδέλτιο.

Αυτή τη φορά πρέπει να κάνετε το βήμα. Δε σας ζητάμε να συμφωνήσετε σε όλα με το ΚΚΕ. Μπορείτε να δοκιμάσετε, να κάνετε κάτι το διαφορετικό, με τη σιγουριά ότι δεν πάει χαμένη αυτή η επιλογή. Δε θα σας διαψεύσουμε. Αλλωστε, διατηρείτε το δικαίωμα να μας ελέγχετε συνεχώς. Κανείς δεν μπορεί να σας εμποδίσει.

Δε μας ξενίζει η άποψη ορισμένων νέων που έχουν απογοητευθεί ότι θα τιμωρήσουν τα κόμματα που τους πρόδωσαν και τους ξεγέλασαν επιλέγοντας την αποχή.

Η αποχή των δυσαρεστημένων από την κάλπη, όταν μάλιστα θέλουν να τιμωρήσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί πραγματική τιμωρία τους. Και οι δύο τους θέλουν ψήφο υπέρ τους, τους είναι αδιάφορο τι θα κάνουν αυτοί που δε θέλουν να τους ψηφίσουν.

Σας ζητούμε να το ξανασκεφθείτε, και κυρίως φανταστείτε πώς θα αισθάνονται την άλλη μέρα όχι μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, αν τα δύο τους κόμματα χάσουν ταυτόχρονα και έχει ενισχυθεί εκλογικά ο ορκισμένος εχθρός τους, το ΚΚΕ. Αυτό κάνει τη διαφορά.

Η ΕΕ θέλει τους λαούς φοβισμένους, πειθαρχημένους, ανεκτικούς στη ληστεία του πλούτου, ανεκτικούς στην ταξική εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με όλες τις μορφές του, ακήρυχτου και κηρυγμένου.

Εμείς επιλέγουμε την απειθαρχία, την ανυπακοή, την κοινή δράση και την αλληλεγγύη των λαών, την αντεπίθεση, το συνεχή αιφνιδιασμό. Εμείς επιλέγουμε τον ασταμάτητο αγώνα κατά των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των συνεταίρων τους στην Ελλάδα. Δεν ανεχόμαστε να γίνονται όλα εμπόρευμα και να χάνουν την αξία τους για την ανθρώπινη ζωή.

Δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί, ας δείξουμε τη δύναμή μας στις 7 Ιούνη και από τις 8 Ιούνη πάμε για νέους, πιο αποτελεσματικούς αγώνες».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ